Tre handlemuligheder til dig i krise

juni 8th, 2017 Posted by Ikke kategoriseret 0 thoughts on “Tre handlemuligheder til dig i krise”

IMG_8734

Kender du til det at stå i en svær situation, en ærgerlig uoverensstemmelse eller en tilbagevendende konflikt, som tager både energi og kræfter? Måske står du netop nu i en situation, hvor dit ægteskab er udfordrende eller din jobsituation svær. Din chef er måske en idiot. Din kæreste har været dig utro. Din datter har valgt dig fra. Din mand roder, og han gider aldrig tale med dig. Din kone har ikke lyst til sex, og ungerne skændes.

Det er nemt at komme til at føle sig som et offer midt i et følelsesmæssigt stormvejr eller når livet udfordrer os, men det kan være godt at vide, at vi altid har nogle valg, eller skal vi kalde dem muligheder. Uanset din situation, så har du altid tre valg. Bevidstheden om disse valg kan give dig en følelse af være direktør i dit eget liv, i stedet for at føle dig som offer for situationen eller for andre menneskers gøren og laden.

Hvad vil du så gøre ved det? Det spørgsmål stiller jeg jævnligt mine klienter, når de sidder i min sofa og har fortalt om alle de ting, de er trætte af i deres liv, ved deres partner eller i deres situation generelt. Jeg spørger, fordi det tvinger mennesker til at sætte sig selv i førersædet og tage ansvar. Når livet byder dig citroner, så lav limonade. Tænk ud af boxen. Vær kreativ. Tag ansvar i dit liv. Du vil føle dig stærkere og mere i balance, når du lærer at tage ansvar for dig selv.

 

Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre,

mod til at ændre de ting jeg kan, og visdom til at se forskellen. (The Serenity Prayer)

 

Helt grundlæggende har du altid tre handlemuligheder. At acceptere. At forandre. Eller at flytte dig.

Din mand gider ikke tale med dig. Og du vil så gerne. Faktisk længes du efter jeres samtale. Det er så her, dine valg kommer ind i billedet, for du kan enten acceptere det faktum, at din mand ikke er den snaksaglige type. Eller du kan forsøge at forandre ham eller din måde at angribe tavsheden på. Ingen af disse valg er nødvendigvis nemme eller ligetil, men det øjeblik, du vælger, så skaber du udvikling.

Accept. Når du accepterer, opgiver du samtidig din modstand på situationen, og udvikling vil være uundgåelig. Mange spirituelle mestre hævder, at accept er nøglen til frihed og lykke. At acceptere noget vi ikke bryder os om er ikke nødvendigvis en falliterklæring eller at give op, men kan også være et valg om at slippe kontrollen over de ting, vi alligevel ikke har indflydelse på. Der er forskel på, hvad du accepterer. Det kan være sundt nok at acceptere, at din mand er et rodehoved. Ganske enkelt fordi, du bruger unødigt mange kræfter på at ændre på noget, der er grundlagt i ham for mange år siden, som måske ikke betyder så meget i det store billede, og som du sikkert ville savne, hvis du ikke havde ham i dit liv længere. Derimod skal du på ingen måde acceptere, hvis din mand slår dig eller at din chef råber af dig.

Forandring. Du kan vælge at forsøge at forandre den situation, du står i, og ganske ofte vil det betyde, at de mennesker, der er omkring dig, forandrer sig sammen med dig. Det er en måde at speede en proces op på, men udfaldet er ikke altid givet. Undervejs i forsøget på at forandre ting, finder du måske ud af, at det ikke er muligt at forandre tingene i en grad, du kan leve med, eller at indsatsen er for stor til at du har lyst til at satse på forandring. Så er du tilbage til at acceptere tingene, som de er. I andre situationer er forandring det åbenlyse valg og måden at udvikle sig sammen som par på. Det kan være du og din partner skændes meget, og at børnene reagerer på det. Hvis I vælger at forsøge at forandre situationen, søger I måske parterapi, læser en bog om kommunikation eller laver aftaler om time-outs under skænderier. I sætter derved en udviklingsproces i gang, som gavner hele familien. Handling skaber forvandling, og dette valg skal altså følges op af actionsteps.

Flyt dig

Det sidste grundlæggende valg, du har, er at du kan flytte dig. Det kan være godt at vide, at der er grænser for, hvad du skal acceptere eller finde dig i. Hvis du når til et nok-punkt, så har du ret til at flytte dig fra situationen. Hvis du fx lider på din arbejdsplads og føler dig elendigt tilpas – så kan du vælge at sige op og flytte dig. Det kan godt være, du først vil forsøge at acceptere arbejdsmiljøet eller endda at forandre det, men bliver det for meget, så har du altid en sidste mulighed – gå. Det samme gælder, hvis du er endt i et parforhold, der hverken er kærligt eller sundt (længere).

Kh Christina

Ps. Jeg hjælper jer gerne, hvis I er kørt fast. Læs mere om terapi på happylife.dk/terapi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *