Jeg har lyst til sex. Bare ikke med min mand.

juni 12th, 2017 Posted by Ikke kategoriseret 0 thoughts on “Jeg har lyst til sex. Bare ikke med min mand.”

IMG_5162

Det der med manglende lyst kender så godt som alle kvinder – undersøgelser viser, at hver 3. kvinde i et parforhold oplever manglende lyst, og det gør fænomenet – vel nærmest – normalt.

Der er skrevet adskillige artikler og bøger om emnet – og jeg har selv bidraget til rækken af hands on and off-artikler om, hvordan man skaber mere lyst. Og der er såmænd intet i vejen med at have fokus på sin lyst og tage ansvar for den – jeg har også bare opdaget i mit arbejde med rigtigt mange kvinder gennem en hel del år, at manglende lyst ofte blot er et symptom på andre og dybere udfordringer.

Kvindekroppen er intelligent. Dens reaktioner fortæller altid en historie. Og det gør den manglende lyst også. En historie, der skal lyttes til og forstås. Jeg har talt med kvinder, der har sex for at slippe for dårlig samvittighed og for at blive fri for en sur mand – eller for at undgå en mand, der skrider eller knalder udenom. Det er ofte, de samme kvinder, der har ondt under sex, som ikke bliver ordentligt våde eller som hæver op i underlivet, hvis manden sprøjter sin sæd i dem. Kvinder, der får den ene svampeinfektion efter den anden eller har uforklarlige underlivssmerter. Det er også de kvinder, der hader at tungekysse med deres mand – og som føler sig presset, så snart han nærmer sig med et kram eller et blik. Måske er du én af de kvinder.

Selvhjælpsreolerne bugner med bøger og artikler fyldt med velmenende opskrifter og værktøjer til at øge lysten – gennem solosex, positive tanker, Fifty Shades of Grey, fantasier, sexmagasiner, økologiske glidecremer og lækkert legetøj. Og lige her knækker filmen lidt, efter min mening – for når kvindekroppen reagerer med manglende lyst og måske endda væmmelse, ubehag eller fysiske symptomer ved sex, så skal den ikke fixes. Den skal lyttes til og forstås. Og så skal den mødes på den helt rette måde. Jeg foreslår en naturlig-lyst-revolution – og et opgør med fix-din-lyst-kulturen.

I rigtigt mange tilfælde er årsagen til den manglende lyst et symptom på, at noget i parforholdet er aldeles ude at balance. Som mange kvinder siger – Jeg har lyst til sex. Men ikke med min mand. Kvindekroppen lukker ned, når den ubalance er til stede. Hvordan skal en kvinde kunne åbne sin krop for en mand, når hun ikke kan åbne sit hjerte for ham? Hvordan skal hun have lyst til ham, når han ikke gider lytte til hende og ej formår at gennembore hende med sin maskulinitet? Hvordan skal hun tro på, at han kan tage hende på nydelsestrip, hvis erfaringen siger, at han ruller om på ryggen og sover, når han har fået en udløsning? Derfor betjener nogle kvinder sig selv med vibratoren, når han er taget på job – eller finder sig en elsker. Andre tørrer bare ligeså stille ind. Og det er sgu da lidt sørgeligt for alle parter.

Nærværet der vækker vores kroppe sammen kræver mod, og det er lige dér, at vi skal starte. I nærværet mellem de to. Eksisterer det ikke, vil sex blot være en fysisk tilfredsstillelse eller en mekanisk oplevelse – og ikke den åndelige oplevelse, vores bevidsthed har vokset sig til at have brug for. Sex kan være så meget mere og andet end fysisk intimitet mellem to mennesker – det er energiudveksling, hormonbad på højt niveau og tilknytning af vildeste kaliber.

Hvis vi skal have spirende, levende og nærende parforhold – og naturlig lyst, så skal der mere end verdens bedste glidecreme til. Vi må starte i nærværet og i den ægte interesse for det andet menneske. Sind, krop og sjæl må være med, hvis lyst skal komme naturligt. Vi skal væk fra orgasmejagten, præstationsræset og kropshysteriet – og ind i en tilstand, hvor nydelse er vejen og sjælen vores kompas.

Start med øjenkontakt. Nærværende samtaler, hvor I lytter. Brug tid sammen uden at have planer. Grin sammen. Vær nysgerrige på hinanden. Hold om hinanden. Læg jer nøgne sammen og lad det ikke føre til sex. Brug tid på at kysse mere. Lyt så til hvad kroppen fortæller nu.

Kh Christina

Ps. Jeg hjælper dig gerne med at få mærket ind i, hvad din manglende lyst handler om. Individuel terapi er et godt sted at starte, hvis det er svært at tale åbent om i dit parforhold. Læs mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *